Bemutatjuk Önnek Kaposvárt, és a város No.1 magánszálláshelyét a Pálma Panziót

Kaposvár megyei jogú város a Dél-Dunántúlon, Somogy megye és a Kaposvári járás székhelye.

Nálunk található a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház, a Kaposvári Egyetemi Campus, és a Kaposvári Egyházmegye székhelye is. A Dunántúl egyik kiemelkedő eredményeket felmutató gazdaságával rendelkezünk. A Kapos folyó mentén, a Somogyi-dombság területén fekszünk. Megközelítőleg 60 000 fős lakosságunkkal az ország 15. legnépesebb települése vagyunk. Vár és kolostorromok középkori eredetűek, de a településen a külső török és osztrák támadások következtében nem sok 19. századinál idősebb épület maradt fenn.

Az ismert történelem Kaposvárt 1009-ben említi, a legenda szerint Rómához hasonlóan alapítása hét dombra történt. Az egyházi központ szerepét 1061-től kezdődően töltötte be, ezt követően a 13. században a város vára is felépült, mely nem sokkal később fontos szerepet kapott a török időkben.

A török hadsereg ötnapos erőteljes ostromot követően elfoglalta az erődöt és a bencés kolostort. A város 1686-ban szabadult fel a török megszállás alól, majd ezt követően 1690-től kezdődően az Eszterházy család birtokaihoz tartozott. A megyében található birtokaik központjává tették Kaposvárt, így a település közigazgatási-gazdasági szerepe is növekedésnek indult.

Városjogot 1703-ben szerzett, majd 1749-től a Somogy vármegye székhelye is itt rendeződött be. A megyeszékhelyre költöző népesség nagy része iparosokból és kereskedőkből állt. Nekik köszönhetően Kaposvár elindult a polgári fejlődés útján is. Ebben az időszakban a lakosság száma növekedésnek indult. Ebben az időszakban épültek meg az első közintézmények, ekkor alapozták meg a vasúti, és a közúti közlekedés feltételeit is. A 19. századtól kezdődően az iparosodás, és a gazdaság fejlődési is folyamatos volt.

Kaposvár központjában a Széchenyi tér, a sétálóutca, a Dorottya Hotel, és a Csiky Gergely Színház

 A Belváros egyik legpatinásabb részén a Széchenyi téren található a Pálma Panzió az 1911-ben bécsi szecessziós stílusban Kármán Géza Aladár és Ullmann Gyula budapesti építészek tervei szerint épült Dorottya Hotel (régi nevén: Turul Szálló) szomszédságában.

A vasútállomásról érkező vendégeink a Dózsa György utcai kis emelkedővel járó sétával is könnyedén eljuthatnak hozzánk, miközben a szintén az 1911-es évben épült Csiky Gergely Színházat is szemügyre vehetik, melyet 2017-ben kezdődő teljeskörű funkcióbővítő felújítás után 2019 év végén adtak át a nagyérdeműnek.

A mai napokra a Pálma Panzió és a Dorottya Hotel övezte terület a közigazgatás, és a banki szolgáltatások központi területévé vált, itt található az MKB Bank, mely közvetlen szomszédja a Pálma Panziónak. Szintén itt található meg az OTP Bank központi épülete is, valamint a Megyei Önkormányzat épülete, a Magyar Államkincstár, az Agóra Kultúrpalota, és a Takáts Gyula Megyei Hatókörű Városi Könyvtár is.

Szabadidős céllal szállást kereső vendégeink figyelmébe ajánljuk a Csiky Gergely Színházat is.

A színház 1955-től Csiky Gergely drámaírónak, műfordítónak, a Kisfaludy Társaság másodtitkárának és Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjának a nevét viseli. A Somogy megyei székhelyen megtalálható színház országos szinten is nagy hírnévre tett szert. Számos országos szinten kimagasló színészt tudhat a tagjai között. Az épület jellegzetes meghatározója a városképnek.

A Színház park 1933-as kialakítását követően a színház felújításával együtt 2020-ban teljes átalakuláson esett át az ide látogatók elégedettsége érdekében. A színházparkban kialakítottak egy modern játszóteret is, a gyerekek részére.

A Színház megnyitását követően a nézők először a Cigánybáró című operettet tekinthették meg. A Csiky Gergely Színház terveit a „magyar Gaudínak” is nevezett Magyar Ede és Stahl József készítették. A tervekből a megvalósítást Melocco Péter budapesti vállalkozónak köszönhetjük.

A nézőtér, félhengeres kialakítása a kor kiemelkedő építészeti alkotása volt. A módosított tervektől eltérően az épület valós befogadóképessége 860 fő. A nézőtér ornamentális elemeit, mint legszebb díszes részleteket, a Borovitz cementgyár készítette.

Megérkezett? Egy könnyed sétára invitáljuk Kaposvár sétálóutcájába.

A Pálma Panziótól pár méterre, közvetlen a Széchenyi térről indul a sétálóutca. Itt található a Régi Vármegyeháza, a város első patikája a barokk stílusú épületben helyet kapó Aranyoroszlán Patika. A Dorottya Hotellel nem keverendő késő barokk stílusú Dorottya Ház is a sétálóutca egyik csodásan felújított épülete. A Kossuth térre érkezve a Városháza, és a Nagyboldogasszony Székesegyház, valamint a rokokó Mária oszlop tekinthető meg.

Dél felé tovább haladva az Eszterházi hídon át egy könnyed sétával a Csík Ferenc olimpiai bajnok úszóról elnevezett tízpályás, ötvenméteres versenyuszoda is elérhető. A 2020 végén átadott komplexum nemzetközi úszó-, szinkronúszó-versenyek, vízilabda mérkőzések rendezésére is alkalmas.

Szállást keres Kaposváron? Válasszon minket!

Pár szóban szeretnénk bemutatni a kaposvári szállás körkép alakulását, és a mi elsők közötti szerepünket.

A Pálma Panzió a város első számú magánszálláshelye volt a korábban már említett Dorottya Hotel (korábban: Turul szálló) valamint a Kapos Hotel mellett. A Széchenyi tér első épületei között volt a főépület, mely az 1905-ös években épült az Államkincstár épületével majdnem egy időben. Az épület 2010-ben teljes felújításon esett át. A teljes épületgépészet mellett korszerűbb, modernebb lett az épület miközben családias jellegét igyekezett továbbra is megóvni.

Szerettünk volna egy olyan szállást létrehozni ahol a családias fogadtatás az elsődleges, a személyes kapcsolat az emberközpontúság a fontos.

Szobáink megjelenésének kialakítása során figyelembe vettük azt, hogy sok utazó az otthon kényelme mellett annak praktikusságát is szem előtt tartja, ezzel is bízva abban, hogy vendégeink kényelmesen érzik magukat nálunk. Igyekeztünk követni a modern világ igényeit, így számos olyan lehetőség biztosított, mely méltán tükrözi elhivatottságunkat szabadidős, üzleti úton lévő vendégeink iránt.

Kényelmesen kialakított kétágyas, franciaágyas szobák állnak vendégek rendelkezésére. Szobáink nem pótágyazhatóak, szeretnénk kerülni a tumultust, nem tömegszállás vagyunk, ez a mi családi elképzelésünkbe nem illeszkedik. A közösségi terekben minden a hétköznapi szükséglete kielégítésére alkalmas konyhai, egyéb szabadidős eszköz, rendelkezésre áll.

Mi mindig gondolunk az új, és a visszatérő vendégeinkre is kedvezményeinknek hála.

A Pálma Panzió elkötelezett a hosszabb tartózkodású vendégek iránt, így folyamatosan megújuló ajánlatokkal, és nagyon vonzó akciókkal készülünk Kedves Vendégeink színvonalas mégis családias fogadására.

 

Reméljük Önt is hamarosan elégedett, és visszatérő vendégeink között üdvözölhetjük!